
Slik har vi utviklet Edge of Norway
Bakgrunn for prosjektet
Bakgrunnen og mål med RISS-prosjektet – og hvorfor dette er et viktig prosjekt for oss.
Våren 2021 sto reiselivet i regionen midt i pandemien, med lavt aktivitetsnivå og stor usikkerhet knyttet til hvordan krisen ville påvirke markedet og reiselivsaktørene framover. Reiselivet var i sterk vekst da pandemien traff i mars 2020, og ble hardt rammet av reise- og forsamlingsbegrensningene. Rett før jul i 2020 vedtok Rogaland fylkeskommune en ny nærings- og innovasjonsstrategi der reiseliv og opplevelse samt mat ble utpekt som to av fire satsningsområder.
Mange av kommunene i regionen løftet også opp reiseliv som et viktig satsningsområde. I vår region har vi lang tradisjon for å bruke kriser til å se framover og utnytte de nye mulighetene og endringene som kriser fører med seg. Derfor ble RISS-prosjektet satt i gang. Målet har vært å legge grunnlaget for nye turismeprodukter som bidrar til å øke tiltrekningskraften, tilgjengeligheten og verdiskapingen i hele regionen. Turismeprodukter som vil bidra til flere helårs arbeidsplasser innen overnatting, opplevelser, mat og transport.
Turismeprodukter - nedenfra og opp
Edge of Norway er utviklet i et tett samspill med medlemmene i Region Stavanger, både næringsaktørene og kommunene. Det har vært gjennomført 6 samlinger med bred deltakelse fra medlemmer i hele regionen, 2 felles samlinger for alle, samt lokale samlinger i Egersund, Gjesdal, Stavanger og Sandnes.
Forventningene til deltagerne på workshopene har i hovedtrekk vært
tettere samarbeid på tvers av regionen
verktøy til å skape nye produkter sammen – hele året
felles regional identitet og historie
heie på hverandre!
Foto: Aldente
I tillegg har arbeidsgruppen reist rundt i regionen og gjennomført en grundig kartlegging, både fysisk og digitalt. Edge of Norway, og konseptene som bygger opp under posisjoneringen, har vokst frem gjennom denne prosessen og er godt forankret hos medlemmene.
Målet med prosessen har vært å utvikle en posisjon og konsepter som gir oss nye måter nye perspektiv på opplevelsene vi har i regionen, og nye grunner til å besøke regionen og bli lenger. Edge of Norway er utviklet av medlemmene i Region Stavanger, men har appell og beskriver regionen på en måte som er relevant langt ut over den klassiske reiselivsnæring.
Under kan du se noen glimt fra den første workshop på Solastranden Gård i november 2021.

Workshop med medlemmer i Visit Region Stavanger. Foto: Aldente

Workshop med medlemmer i Visit Region Stavanger. Foto: Aldente

Workshop med medlemmer i Visit Region Stavanger. Foto: Aldente

Workshop med medlemmer i Visit Region Stavanger. Foto: Aldente

Workshop med medlemmer i Visit Region Stavanger. Foto: Aldente

Workshop med medlemmer i Visit Region Stavanger. Foto: Aldente

Workshop med medlemmer i Visit Region Stavanger. Foto: Aldente

Workshop med medlemmer i Visit Region Stavanger. Foto: Aldente

Workshop med medlemmer i Visit Region Stavanger. Foto: Aldente

Arbeidsgruppen. Foto: Visit Region Stavanger
Kartlegging og innsikt
Arbeidsgruppen har bestått av Gunhild Vevik (Region Stavanger), Filip Aven (Avinor), Thomas Bergeland (Rogaland fylkeskommune), samt innleid bistand fra Sigrid Oterholm Hoem (Gyger) og Kristin Koll (Aldente). En kombinasjon av godt nettverk, inngående kunnskap og stor entusiasme for alt regionen har å by på og med nye perspektiv på regionen sett utenfra.
I fellesskap har vi reist, opplevd, smakt, pratet med folk, blitt guidet av eksperter, sett filmer, besøkt museum, lest bøker, diskutert aktuelle lokale saker, saumfart statistikk, bladd i bygdebøker, lyttet til podcast, sett igjennom NRKs rikholdige arkiver og perler på YouTube, opplevd teater, kjent vinterstormen på kroppen, vårsola i ansiktet, vandret langs strender, svaberg, fjorder, gater, tråkket i snøen og sugd inn inntrykk på alle plan. Underveis har vi systematisert, dokumentert, skissert og ikke minst testet ut, fylt på og gjort om etter samlingene med medlemmene.
Ut av alt dette vokste Edge of Norway og de ulike måtene å oppleve vår kant på; Pushing the Edge, Enjoy the Edge, Explore the Edge og Step back from the Edge. Noe for en hver smak, satt i system.





Kjernefortellingene
Beina på bakken og hodet i himmelen
Kjernefortellingene beskriver egenskaper som kjennetegner og har formet Stavanger-regionen, og viser hvordan de kommer til uttrykk. Kjernefortellingene gir klangbunn til Edge of Norway, og viser hvorfor det er en treffende oppsummering av atmosfæren og stemningen i regionen.
Fortellingene oppsummerer, hver for seg og sammen, verdiene, holdningene, historien og kulturen vi har felles, og hvordan omgivelsene har satt sitt preg på kultur, næringsliv og væremåte.
Vi som bor her kjenner oss igjen i kjernefortellingene, og de som besøker oss merker den særegne entreprenørånden, den praktiske og jordnære tilnærmingen og ikke minst at folk er stolte, åpne og godlynte i møte med hverandre og folk som besøker oss.
Kjernefortellingene
-
I vår region er det ingen sier «det går ikke». Vi er uredde og risikovillige, vant til endring. Det er en hedersbetegnelse å være gründer og entreprenør. Vi beundrer de som satser, som tar skrittet fra ide til handling, skaper arbeidsplasser, innovasjon og vekst.
-
Vi er lite selvhøytidelige, har mye humor og selvironi. Lar oss engasjere og begeistre, er nysgjerrige på alt som er nytt og kommer utenfra. Vi har reist ut og verden har kommet til oss i hundrevis av år.
Vi går «all in» i sosiale fellesskap, men det er ikke alltid lett å få innpass når du kommer fra utsiden. Noen rom må vil vi ha for oss selv.
-
Det er et ideal å være driftig og arbeidsom, jevnbyrdige og løse konkrete problemer. Gjøre ting smartere og mer effektivt med utgangspunkt i de rike ressursene vi har; den frodige og grøderike jorda, havnet, fosser og mineraler. Vi liker å få ting gjort, ikke gå rundt grøten eller henge oss opp i småting.
Når alt går så fort, er det deilig å trekke seg litt tilbake, mimre og minnes.
Region Stavangers felles historie:
Edge of Norway
Det er lett å tenke at Stavanger-regionen oppsummeres med Edge of Norway ene og alene på grunn av den geografiske beliggenhet og kjente naturattraksjoner som Preikestolen, Kjerag og ikke minst Jæren, som opprinnelig betyr kant. Det er flere spektakulære landskap og naturfenomen som gjør at regionen kan kalles kanten av Norge, til og med kanten av verden.
Du må til månen for å finne et landskap og en geologi som ligner på det som er i Magma UNESCO Global Geopark, og i havet utenfor månelandskapet er det amfidromiske punkt, der tidevannsbølgene møtes og nøytraliserer hverandre. Regionen er Norges ytterkant mot Nordsjøen, og ingen andre steder er avstanden mindre fra det norske fastlandet til de britiske øyer enn ved Kvassheim fyr.
Det er funnet spor etter noen av de første bosetningene i landet, Norge ble samlet til ett rike og vi har reist ut i 1000 år og verden har kommet til oss. Vi er kjent for en sterk entreprenørånd, for å gripe mulighetene som byr seg og utnytte ressursene vi har rundt oss. Her er det ingen som sier at det ikke går. Tvert imot, her feirer vi de som tar sjansen, de med et ekstra gir og stor innsatsvilje.
Stemningen er befriende uformell. Vi vet at det er laget som vinner og er stolte av det vi får til sammen. Det har gitt oss selvtillit, velstand, men også kraftige nedturer og ulykker. Vi er vant til å håndtere endring og risiko. Vi pusher grenser, uten å være dumdristige eller overmodige. Det er naturlig at folk fra hele verden kommer hit for å utfordre komfortsonen, teste ut nye ideer og skape verdier. Her finner de likesinnede.
Folk som setter pris på frihet, kvalitet og nytelse. Det er en klisje at det er kort vei fra jobb til surfeeldorado, kajakken, heiene, fjordene, fjellet og klippene, men det er sant.
Edge of Norway-kompasset
Det er mange måter å oppleve regionen på. Mange interesser, behov og situasjoner som åpner opp for å sette sammen produkter og opplevelser på ulike måter, og se og oppleve regionen med ulike briller.
Edge of Norway-kompasset er utviklet med utgangspunkt i Innovasjon Norges internasjonale målgruppestudier og oppdatert med viktige utviklingstrekk og endringer i etterspørselen de seneste årene. Kompasset kan brukes både på ferie- og fritidsmarkedet, bedriftsmarkedet og arrangementer.
Mange reiser har kombinasjoner av opplevelser fra de ulike kompassretningene - Push, Enjoy, Explore og Step Back. Særlig lengre reiser har som regel innslag både av opplevelser som gir mye energi eller nye impulser (push), sosialt fellesskap, kos eller underholdning (Enjoy), ny kunnskap, læring og utforske f.eks matkultur og historie (Explore) og en dose avslapning, komfort og velvære (Step Back). Ved å bruke kompasset som et felles verktøy og språk blir det lettere å designe opplevelser og reiser i fellesskap.
Visit Region Stavanger © Edge of Norway
Verktøykasse for medlemmene i Region Stavanger
I verktøykassen er det mer praktisk informasjon om hvordan de ulike elementene brukes for å utvikle reiselivsopplevelser.
Verktøykassen er tilgjengelig kun for medlemmer i Region Stavanger. Det er utviklet mange ulike konsepter som formidler den særegne historien og opplevelsene i regionen. De kan være nyttig inspirasjon i utviklingen av nye opplevelser og effektiv markedskommunikasjon.
NB: Skissene under er kun ment for internt bruk for å beskrive de ulike konseptene. Skissene skal ikke publiseres, deles eller på andre måter benyttes eksternt.
Teamet bak Edge of Norway
Samarbeidsgruppen har bestått av Gunhild Vevik fra Region Stavanger, Filip Aven fra Avinor, Sigrid Hoem fra Gyger, Kristin Koll fra Aldente kommunikasjonsbyrå, Thomas Bergeland fra Rogaland Fylkeskommune.
Gunhild Vevik i Region Stavanger er prosjektleder.
Sigrid i Gyger og Kristin Koll i Aldente har hatt faglig ansvar og har stått for fasilitering, workshops og utvikling av Edge of Norway konseptet og verktøykassen, basert på Riss-verktøyet.
RISS er utviklet av Innovasjon Norge med mål om å videreutvikle lokale og regionale turismekonsepter- og produkter.
Utviklingsprosjektet er finansiert av et partnerskapet mellom Stavanger kommune, Sola kommune, Sandnes kommune, AVINOR, Rogaland fylkeskommune, LYSE ASA, Innovasjon Norge og Visit Region Stavanger.

Vil du vite mer om hvordan du kan utvikle egne turismeprodukter basert på Edge of Norway?
Les mer her
Ikke medlem? Ta kontakt
Foto: Moxey
Vil du bli del av Edge of Norway?
Bli medlem!
Edge of Norway er et konsept og en verktøykasse for Region Stavangers medlemmer. I verktøykassen finner du alt du trenger for å videreutvikle ditt produkt eller utvikle helt nye turismeprodukter. Ta kontakt om du vil høre mer!