
Arrangementsturisme 2022
Foto: Kai Chen/ Fabel Media
Arrangementsturisme er et av satsingsområdene til Region Stavanger, og omfatter arbeidet med å få idretts-og kulturarrangementer til Stavanger-regionen.
Foto: Region Stavanger
Region Stavanger, DCL, Haven Esport, Einherjar og Oilers Esport samlet til møter med DCL vedrørende Drone Champions League Stavanger virtual Grand Finale 2022.
Satsningen er forankret og vedtatt i Region Stavangers reviderte forretningsplan for 2013–2018, og det ble i 2020 arbeidet med en ny, oppdatert arrangementsstrategi gjeldende for 2021-2030. Satsingen er de siste årene sterkt profesjonalisert, og det er knyttet stor prestisje i å vinne frem i en søknadsprosess om et arrangement. Prosessene er i større grad mer komplekse og omfattende, og fokuset er endret mot å prøve å skape størst mulig synergier rundt arrangementene og bruke dem som verktøy for å oppnå langt større samfunnsmessige synergier. Strategien setter fokus på innovasjon og bærekraft, og påvirker både planlegging, gjennomføring og oppfølging av arrangementer. Dette endrede fokuset mot også de mer «softe» synergiene krever en annen rapportering på de mer ikke-økonomiske ringvirkningene enn tidligere. De siste årene har en stilling vært knyttet til satsingen, mens det for f.o.m. siste halvår 2022 vil være to personer som jobber med idrett- og kulturarrangementer.
"DCL is an international race league and we talk to many different countries and cities all over the world. We looked at the Stavanger region as a very interesting case because here both the esport- and the droneindustry is growing. We found a special collaboration between the industries, the convention bureau and also the cities working together. So for us having all this in one place and supporting us in bringing the race to the Stavanger region was really unique, it became almost a no-brainer to host our race here.»
— Manuel Urban, Drone champions League
Foto: RegionStavanger
Game of Drones
2022 ble året sterkt preget av vårt arbeid med å få Drone Champions League og esport-arrangement til Norge. Fra å ha jobbet med DCL over flere år, ble ting igangsatt fort med både visningstur for scanning og gjennomføring av det første virtuelle droneracing-mesterskapet Drone Champions League Grand Prix i Norge. Grunnet pandemien var man forsiktig med å planlegge for et større fysisk mesterskap, noe som viste seg å gi enorme synergier gjennom utvikling av virtuelle miljø fra regionen på deres globale esport-plattform til Grand Prix finalen. Fra å være et spennende prosjekt ble dette et spennende forretningssamarbeid hvor både kommunene, esport- og dronemiljøene samt næringslivet viste sin interesse. Bymodellene fikk mer oppdatert grafikk, regionen fikk enorm synlighet globalt på DCL sin esport-plattform, DCL fasiliterte for rekruttering til regionen ved å lage en egen kampanjeside «Norway Needs You» mot målgruppen 18-34 år globalt, man fikk oppmerksomhet rundt den nye videregående droneutdanningen, man fikk samlet en del av dronemiljøene rundt DCL-prosjektet og ikke minst initierte prosjektet Norges første og eneste droneracinglag – Haven Airborne.
Globale utfordringer
Satsingen globalt på arrangement og internasjonale mesterskap var fortsatt preget av usikkerhet rundt pandemien og de internasjonale forbundene hadde fortsatt et etterslep av mesterskap som måtte tildeles og gjennomføres.
2022 ble fortsatt preget av skiftende innreise- og karanteneregler, og usikkerhet rundt korona-pass og vaksinering, vanskeliggjorde god planlegging av større arrangement og en del arrangører valgte fortsatt å avlyse. Internasjonalt kulminerte den politiske situasjonen med Russlands invasjon av Ukraina. Den politiske situasjonen og beslutningene globalt gjorde og fortsatt gjør, at internasjonale mesterskapsarrangører må velge vertsnasjoner med omhu for å sikre at alle nasjoner trygt kan delta, og situasjonen har skapt et noe kaotisk bilde over tildelinger, kriterier og langsiktighet.
Flere arrangører på let etter vertsbyer skapte også muligheter, men korte frister rundt både planlegging og finansiering gjorde at man konsentrerte seg om de mest aktuelle casene for regionen og som var i tråd med regionens strategiske handlingsplan.
Det er generelt også økt fokus på rapportering av ikke-økonomiske ringvirkninger. Nasjonalt jobbes det med en arrangementskalkulator som tar for seg både de økonomisk ringvirkningene og de ikke-økonomiske. Det er også økt fokus på bærekraft, og gode tiltak er en forutsetning for å være konkurransedyktige i den globale konkurransen.
Foto: Region Stavanger
Store arrangementer og høy aktivitet lokalt
Norge åpnet opp igjen forholdsvis tidlig sammenlignet med en del andre land i Europa, og sommeren eksploderte i store konserter, jubileumsarrangement og festivaler. Publikum var sulteforet på å treffes fysisk og ONS ble igjen gjennomført fysisk som normalt. Høsten eksploderte i site-inspections, salgsaktiviteter og fysiske møteplasser mot relevante aktører. Vi ønsker mest av alt å hylle de ulike arrangørene og samarbeidspartnerne som har stått i de skiftende situasjonene og det uoversiktlige bildet som tegnet seg gjennom året. Mulighetene som bød seg hadde ofte korte frister og utfordret både det kommunale og politiske systemet, men man klarte sammen å finne gode løsninger for de rette casene.
Oppsummert viste 2022 stor aktivitet og mange konkrete caser ble jobbet frem til tross for usikkerhet og en noe kaotisk situasjon etter pandemien. Flere setter fokus på reiseliv og anerkjenner dets synergier, og arrangementsturisme har aldri mer vært i vinden. Satsingen profesjonaliseres internasjonalt, konkurransen blir tøffere, men vi opplever også økt fokus og økt antall forespørsler på foredrag og ønsker om samarbeid. Region Stavanger har gode verktøy til database og prosjektstyring og får gode tilbakemeldinger på utforming av søknadene. Vi er heldige som har enormt aktive og engasjerte idrett- og kulturmiljøer, og enda flere caser er under utvikling.
Nasjonalt ressurssenter etablert
Norges nasjonale satsing på Arrangementsturisme har de siste årene lagt inn under Innovasjon Norge, tidligere under Norway Convention Bureau. Satsingen er representert ved Norges Idrettsforbund, Særforbundene, kultur-Norge og de største byene som selger og markedsfører Norge som vertsnasjon på møteplasser internasjonalt. Disse aktørene utgjør en nasjonal ressursgruppe for arrangement, og dette samarbeidet er nå forsterket ved at Innovasjon Norge i 2022 har inngått skriftlig samarbeidsavtale med destinasjonsselskapene for å formalisere samarbeidet.
Ressursgruppen har de siste årene koordinert salgsarbeidet for Norge vedrørende deltakelse på møteplasser internasjonalt, og det er mye som har kommet på plass parallelt. Ny nasjonal arrangementsstrategi, en nasjonal pilot og støtteordning for EM- og VM-prosesser for idrettsarrangement (Kulturdepartementet), og nå også et nasjonalt ressurssenter.
Arrangementsturisme er et av satsingsområdene til destinasjonsselskapet Region Stavanger. Satsningen er forankret og vedtatt i Region Stavangers reviderte forretningsplan for 2013–2018, og det ble i 2020 arbeidet med en oppdatering av arrangementsstrategien gjeldende for 2021-2030. Det er mange aktører involvert i arrangementsarbeidet i dag, både kommuner, kommersielle bedrifter, fylkeskommune, Innovasjon Norge og ikke minst det regionale idretts- og kulturmiljøet.
Satsingen skal sette et fokus på:
• Idretts- og kulturarrangementer arrangert av en nasjonal eller internasjonal organisasjon, bedrift, arrangør eller forbund.
• Region Stavanger skal være en katalysator og støtte inn mot aktuelle beslutningstakere/ organisasjoner for å knytte dem sammen med de rette aktørene i regionen.
• Region Stavanger skal støtte og markedsføre eksisterende arrangement nasjonalt og internasjonalt for å bidra til større synlighet av regionen og arrangementet, og dermed flere besøkende og styrket omdømme.
Mye av satsningen har vært i tråd med Stavanger kommunes strategi på Arrangementsturisme, samt Sandnes kommune sin arrangementsstrategi fra 2015. Region Stavanger har også gitt innspill på Strategisk Næringsplan, hvor Arrangementsturisme og Internasjonale fagkonferanser er omtalt.
Foto: Region Stavanger
Stavanger Region Events etablert
Region Stavanger jobber med å få flere idretts-og kulturarrangementer til Stavanger-regionen, og i de fleste prosjektene har man en idrett, et forbund eller et miljø som er arrangør og ansvarlig for selve gjennomføringen. I enkelte tilfeller er miljøet fragmentert og det er ikke en tydelig arrangør som kan påta seg arrangørrollen. I den anledning opprettet Region Stavanger selskapet Stavanger Region Events som et administrativt verktøy i disse tilfellene, og for å skille økonomien rundt et større arrangement med Region Stavangers egen økonomi. Selskapet ble testet med piloten Drone Champions League.
Innsalg av arrangementer – stor verdiskapning og høy aktivitet, tross post-covid
Den globale kalenderen gjør at det fortsatt er et noe uoversiktlig bilde over arrangementer for de kommende årene. Men dette gir også muligheter da enkelte vertsbyer og land må trekke seg som arrangør av ulike årsaker. Gjennom 2022 har det vært overraskende høy aktivitet innen satsingen og vi har jobbet frem mange konkrete caser som jobbes videre med inn i 2022. Kun noen få store arrangementer ble bekreftet i løpet av året til regionen, mens mange prosesser ble videreført for beslutninger inn i 2023. Det ble likevel bekreftet arrangementer til en samlet økonomisk verdiskapning på 65 millioner kroner.
Samlet siden 2016 har en stilling generert nye arrangementer til regionen til en økonomisk verdiskapning på over 589 millioner kroner, og da er det flere arrangementer man ikke har fått beregnet verdiskapning på og som kommer i tillegg.
-
ble bekreftet tilbake til Norge og nå til Sandnes. Nortri er arrangør på vegne av triatlonmiljøet lokalt. Grunnet sen lansering fra Ironman internasjonalt ble deltakerantallet noe mindre enn planlagt, men omtalen var strålende. Eget barneløp med oppunder 400 barn som deltok.
-
ble bekreftet til regionen for første gang i Norge. Utgangspunktet var et fysisk mesterskap innen droneracing men på grunn av beslutningsprosessene under pandemien valgte man å gå for et virtuelt arrangement første året. Samarbeid med DCL, kommunene Stavanger, Sandnes, Strand og Sola, Rogaland fylkeskommune, Haven Esport og øvrig esportmiljøer og næringsliv i regionen. Region Stavanger prosjektleder gjennom selskapet Stavanger Region Events.
-
ble bekreftet i 2021 til Sandnes for gjennomføring i 2022, med vel 450 deltakere i nesten en uke. Arrangør er Sandnes IL.
-
Vi har løpende en rekke caser er i arbeid, hvorav under halvparten av dem utgjør en potensiell økonomisk verdiskapning til over 704 millioner kroner, mens resten gjenstår å verdisette grunnet manglende informasjon vedr. overnattingsbehov, antall tilreisende, forbruk for det aktuelle arrangementet mm. (informasjon som gjerne kommer senere i innsalgsprosessen).
-
Ingen pågående prosesser ble tapt i 2022, men mange beslutninger ble forskjøvet til 2023.
Digitalisering
Situasjonen med økende bruk av digitale møteplasser og reiserestriksjoner har tvunget frem et sterkere fokus på digitalisering av både salgsarbeidet og verktøyene. Region Stavanger leder derfor et digitaliseringsprosjekt hvor de største idrettsarenaene og konferansefasilitetene 3D-scannes for lettere kunne vise frem mulighetene digitalt allerede tidlig i salgsprosessen mot internasjonale kunder. Prosjektet er støttet av Stavanger kommune og man har tatt for seg arenaene på Siddis Center (også kjent som Forum-området) som en pilot i første omgang. Arbeidet ble påbegynt i 2021, men videreført inn i 2022 da enkelte deler av området ikke var klart til scanning grunnet pandemitiltak som vaksinering, legevakt mm.
Visningsturer, site-inspections og bransjetreff
-
Region Stavanger bidro med foredrag og innlegg ved en rekke ulike seminarer og samlinger i løpet av året 2022; blant annet for lokale politikere i vennskapsbyen Aberdeen (via Teams), jubileumskonferansen til Norsk Hotellhøyskole m.fl.
-
Region Stavanger deltok på nettverksmøter med Innovasjon Norge og de andre vertsbyene i den nasjonale ressursgruppen for arrangementsturisme. En av dem var en samling under NM-veka i Bergen, som åpnet for et innblikk i arrangementet i tillegg til møtet med partnerne. En del av møtene foregikk på teams, mens noen samlet nettverket fysisk hos Innovasjon Norge i Oslo.
-
Site-inspection i anledning casen v/ Drone Champions League: DCL gjennomførte dronescanning av flere lokasjoner i regionen, deriblant Preikestolen, Gamle Stavanger, Stavanger havn, Fargegaten, Sverd i fjell, Ruten i Sandnes, Dalsnuten, Langgata og langs Jærstrendene. Det ble avholdt møter med droneindustrien og lokale samarbeidspartnere og kommuner i samarbeid med Næringsforeningen i Stavanger-regionen under oppholdet.
-
Site-inspection for SpillExpo og Eventi: i anledning arbeidet med å få spillmessen til regionen inviterte vi til en visning og møter for NorgesExpo for å møte potensielle samarbeidspartnere.
-
Site-inspection for ATP i anledning et tennisarrangement til Norge.
-
Innovasjon Norge arrangerte en fagdag og samling for de nasjonale forbundene og samarbeidspartnere på Ullevål Stadion, og destinasjonene hadde minglebord for lett å kunne komme i kontakt med representantene tilstede. Flere aktuelle caser i kjølvannet av denne samlingen, samt en god kompetansearena for alle inviterte.
-
Region Stavanger har en strategisk samarbeidsavtale med Rogaland Idrettskrets, og hadde regelmessige møter med idrettskretsen, spesielt tilknyttet Event Forum Rikskonferansen, men også i utformingen av søknaden om NM-veka og Idrettsgalla.
Film av DCL drone-scanning fra rib-båt på Lysefjorden under site-inspection.
Internasjonalt salg, samarbeid og møteplasser
2022 bar preg av ettervirkninger fra pandemien og mange globale møteplasser hadde allerede blitt avlyst eller avholdt digitalt. Enkelte møteplasser ble likevel arrangert når gjenåpningen tillot det;
Høsten åpnet for fysisk deltakelse for de flere av de internasjonale møteplassene, og vi deltok på
-
her deltok Region Stavanger, Bergen og Lillehammer av de norske aktørene. Dette var en ny møteplass og viste seg å være overraskende bra. Vi fikk mange gode kontakter og leads tilbake, og vi fikk vist oss frem på en av paneldebattene i programmet. Region Stavanger var vertskap for en middag sammen med ECA-samarbeidspartner Lausanne og ble godt kjent med 15 internasjonale kunder og samarbeidspartnere den kvelden. Hele 60 internasjonale forbund deltok på denne samlingen.
-
en viktig møteplass for internasjonale forbund, IOC, destinasjoner og samarbeidspartnere. Dette var spesielt viktig i den særskilte politiske situasjonen med situasonene i Ukraina for å holde oss oppdatert på de skiftende situasjonene globalt, og hvilke trender man kunne se for seg etter den globale pandemien.
-
14. - 17. aug 2022 – invitert av European Athletics til EM Friidrett via Burson Cohne Wolfe. Møte med European Athletics vedr. muligheter innen friidrett til Sandnes og Stavanger-regionen sammen med Sandnes kommune/Sandnes IL. Møte og visning med European Championships, samt møter med the Sports Consultancy, Nrk, Norges Friidrettsforbund m.fl.
Arrangementsturisme gir flere konferanser
Satsingen på arrangementsturisme gir også en indirekte synergi ved at økende antall nasjonale idrettsting og seminarer legges til regionen. Når mesterskap legges hit, benytter enkelte forbund anledningen til å holde sitt idrettsting i forkant eller i tilknytning til mesterskapet. Vi ser spesielt at arrangementer som Idrettsgalla og NM-veka har trukket de nasjonale særforbundene til regionen og bidratt til en økning av deres nasjonale ting til regionen. Ved søknader om internasjonale arrangement oppfordrer vi alltid å søke om generalforsamling, møter og konferanser samtidig for å optimalisere synergiene rundt arrangementene.
Regionalt kompetansesenter innen arrangementsturisme
Som Innovasjon Norge er det nasjonale kompetansesenteret innen Arrangementsturisme, er Region Stavanger det regionale kompetansesenter for denne satsingen. Som partner i den nasjonale satsingen har man over mange år utviklet en bred kompetanse og et viktig nettverk både nasjonalt og internasjonalt. Sammen med de lokale samarbeidspartnerne og leverandørene, er Visit Region Stavanger den eneste overordnede nøytrale fasilitator innen satsingen på vegne av sine 14 kommuner og vel 200 medlemsbedrifter.
Region Stavanger Event Forum
Region Stavanger kunne endelig invitere til uformelle møteplasser som Event Forum igjen. Event Forum er samlinger for arrangører og samarbeidspartnere med fokus på kompetanseheving og -deling av erfaringer på tvers av de ulike miljøene. Noen er profesjonelle arrangører med årlige arrangement, andre skal arrangere for første gang. Uavhengig av om det gjelder et idrettsarrangement, en konsert eller en festival så er ofte prosjektledelsen og problematikken ganske lik. I 2022 arrangerte vi følgende samlinger:
-
samling med faglige innlegg og sosial mingling med regionens arrangører innen idrett og kultur og Region Stavangers ambassadører i samarbeid med Rogaland Idrettskrets. Arrangert juni 2022 på DnB Arena med oppunder 70 påmeldte.
-
Ironman tilbake i Norge! I anledning at arrangementet var tilbake i Norge og nå til Sandnes organiserte vi et Event Forum 3. juli under Ironman 2022 for nettverket for å bli kjent med arrangement og se barneløpet som ble arrangert like etterpå. Norges Triatlonforbund presenterte betydningen av Ironman og om NM som også ble arrangert under arrangementet.
-
avlyst
-
i anledning et medlemsmøte på Flor & Fjære med fokus på Bærekraft benyttet vi anledningen til å invitere nettverket Event Forum for samkjøring og synergier på tvers, og man fikk også overfor arrangører vist fram konkrete tiltak og muligheter innen bærekraft
-
i samarbeid med MICE-satsingen inviterte vi til en Behind the Scene-omvisning under ONS. I tillegg til informasjon fra ONS, Stavanger Forum Hotel og lunsj på Clarion Energy, besøkte vi en rekke stands på området samt fikk et innblikk i ONS satsing på ungdommer gjennom ONS Young. I tillegg var DCL på besøk for å møte potensielle partnere for Drone Champions League.
-
vi arrangerte en samling under årets virtuelle Grand Prix finale på haven Esport hvor både potensielle sponsorer og samarbeidspartnere, så vel som arrangører ble invitert for å bli kjent med droneracing og esport. Det ble også vist frem fysisk droneracing under en demonstrasjon utenfor Innovasjonsparken av en av verdens beste DCL droneracing piloter Shane Adams.
Tett samarbeid med Rogaland Idrettskrets
Region Stavanger har siden 2015 hatt en strategisk samarbeidsavtale med Rogaland Idrettskrets. Gjennom innsalget av både Idrettsgalla 2019 og NM Veka 2018 & 2019 er dette blitt et tett samarbeid som gir resultater. Begge parter fasiliteter for hverandre gjennom hverandres nettverk, ser muligheter for regionen og ønsker de beste rammevilkår for idretten og satsingen på arrangementsturisme. Modellen for samarbeid på tvers av kommunene, fylkeskommunene og involverte samarbeidsparter utarbeidet for Idrettsgallaen og NM Veka er en modell som har vist seg å fungere meget bra og kan godt overføres til andre konsept. Nå samarbeides det ytterligere for å søke om NM-veka og Idrettsgalla til jubileumsåret 2025.
Nasjonal støtteordning - Kulturdepartementet
Arbeidet med den nasjonale strategien satte fokus på et behov nasjonalt og Kulturdepartementet innførte for 2019 og 2020 en pilot med finansiering av søknadsprosesser for EM og VM. Denne ordningen ble videreført også for 2022, og kriteriene er omtalt på departementets nettside.
Big enough to deliver – small enough to care
Foto: Region Stavanger